Zrušení bytového spoluvlastnictví

Pokud se vlastníci jednotek dohodnou o přeměně bytového vlastnictví v podílové spoluvlastnictví nemovité věci, změní se bytové vlastnictví v podílové spoluvlastnictví zápisem do veřejného seznamu. Velikost spoluvlastnického podílu každého spoluvlastníka se rovná velikosti podílu, jaký měl jako vlastník jednotky na společných částech.

Jsou-li všechny jednotky v domě ve společném jmění a dohodnou-li se manželé o přeměně bytového vlastnictví na vlastnictví nemovité věci ve společném jmění, změní se bytové vlastnictví ve vlastnictví nemovité věci ve společném jmění zápisem do veřejného seznamu.

Vlastníci jednotek mají právo se dohodnout o svém vlastnictví a spoluvlastnictví a svým rozhodnutím režim vlastnictví změnit. Podmínka je, že s tím musí souhlasit všichni. Každý z vlastníků jednotek má ohledně rozhodnutí o tom, že se zruší režim bytového spoluvlastnictví a zavede režim podílového spoluvlastnictví, právo veta. Bude-li dům o stovce jednotek  a jeden z vlastníků bude chtít udržet bytové spoluvlastnictví, podaří se mu to.

Dohoda spoluvlastníků se týká nemovité věci, musí být v písemné formě, musí být učiněna na téže listině a je účinná zápisem do veřejného seznamu po povolení vkladu.

Pokud by zaniklo bytové spoluvlastnictví v domě, kde ještě existuje společenství, zruší se společenství ze zákona, protože zanikly jednotky.

https://www.sprava-nemovitosti-praha.eu

Zanechat Odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *