Zálohy za služby

V

 

lastník jednotky platí zálohy na plnění spojená nebo související s užíváním bytu a má právo, aby mu osoba odpovědná za správu domu zálohy včas vyúčtovala, zpravidla nejpozději do 4 měsíců od skončení zúčtovacího období.

Pokud není určena doba splatnosti nedoplatku nebo přeplatku záloh, jsou platné k témuž dni do tří měsíců po uplynutí lhůty.

Určení výše záloh, určení vyúčtování záloh, určení splatnosti nedoplatku nebo přeplatku ponechává zákon na stanovách, prohlášení, smlouvě o výstavbě. Toto určení lze měnit stejně, jako lze měnit stanovy. Poskytovatel služeb může v průběhu roku změnit měsíční zálohu v míře odpovídající změně ceny služby nebo z dalších oprávněných důvodu, a to zejména při změně rozsahu nebo kvality služby. Změněnou měsíční zálohu může poskytovatel požadovat nejdříve od prvního dne měsíce následujícího po doručení písemného oznámení nové výše zálohy. Změna výše měsíční zálohy musí být v oznámení řádně odůvodněna, jinak ke zvýšení zálohy nedojde a příjemce není povinen hradit zvýšenou zálohu.

Službami jsou zejména:

  • dodávka tepla
  • centralizované poskytování teplé vody
  • dodávka vody
  • odvádění odpadních vod
  • provoz výtahu
  • osvětlení společných prostor v domě
  • úklid společných prostor v domě
  • čištění jímek
  • umožnění příjmu rozhlasového a televizního signálu
  • provoz a čištění komínů
  • odvoz komunálního odpadu

Rozúčtování tepla a teplé vody:

Pokud se provádí centralizovaně, tak na základě dohody poskytovatele těchto služeb se všemi nájemci v domě, u družstevních bytů se členy družstva, u společenství vlastníků jednotek se členy společenství. Změna způsobu rozúčtování nákladů na dodávku tepla a centralizované poskytování teplé vody je možné vždy až po uplynutí zúčtovacího období.

 

Rozúčtování ostatních služeb:

Poskytovatel služeb způsob rozúčtování ujedná s dvoutřetinovou většinou nájemců v domě nebo o něm rozhodne družstvo nebo společenství. Změna způsobu rozúčtování je možná vždy až po uplynutí zúčtovacího období.

Pokud k dohodě nedojde, rozhodnutí družstva nebo společenství, rozúčtují se náklady na dodávku vody a odvádění odpadních vod v poměru naměřených hodnot na podružných vodoměrech, náklady na provoz a čištění komínů podle počtu využívaných vyústění do komínů, náklady na umožnění příjmu rozhlasového a televizního signálu podle počtu kabelových zásuvek, náklady na provoz výtahu, osvětlení společných prostor v domě, úklid společných prostor v domě, odvoz odpadních vod a čištění jímek, odvoz komunálního odpadu, popřípadě další služby sjednané mezi poskytovatelem služeb a příjemcem služeb podle počtu osob rozhodných pro rozúčtování.

https://www.sprava-nemovitosti-praha.eu/sprava-nemovitosti-praha

 

 

Zanechat Odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *