Sdružování společenství

S

 

druží-li se společenství vlastníků s jiným společenstvím vlastníků ke spolupráci při naplňování svého účelu nebo stane-li se členem právnické osoby sdružující společenství vlastníků nebo vlastníky jednotek nebo jinak působící v oblasti bydlení, nesmí se zavázat k jiné majetkové účasti, než je poskytnutí členského vkladu nebo poskytování členských příspěvků. Zaváže-li se společenství vlastníků podílet se na ztrátě jiné osoby, hradit její dluhy nebo je zajistit, nepřihlíží se k tomu.

Ustanovení umožňuje, aby se více společenství dohodlo na spolupráci při naplňování účelu společenství – spravovat společné části „svých“ domů a „svých“ pozemků. Pokud se více společenství dohodne, že se sdruží za společným účelem činnosti, vznikne společnost.

Obdobně se konkrétní společenství může stát členem právnické osoby sdružující společenství vlastníků nebo sdružující vlastníky jednotek nebo členem právnické osoby jinak působící v oblasti bydlení. Pokud by se však společenství zavázalo takovou účastí na podílu na ztrátě takové osoby, nebo se zavázalo hradit dluhy takové osoby nebo se zavázalo zajistit dluhy takové osoby, považuje se takové právní jednání za neučiněné. Stále tedy platí zákaz podnikání i zákaz podílet se na podnikání jiného.

https://www.sprava-nemovitosti-praha.eu/sprava-nemovitosti-praha

Zanechat Odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *