Rozhodnutí mimo zasedání

P

 

okud není svolané shromáždění způsobilé usnášet se, může osoba, která je oprávněna shromáždění svolat, navrhnout v písemné formě do jednoho měsíce ode dne, na kterých bylo zasedání svoláno, aby vlastníci jednotek rozhodli o týchž záležitostech mimo zasedání.

Návrh musí obsahovat alespoň návrh usnesení, podklady potřebné pro jeho posouzení nebo údaj, kde jsou uveřejněny, a údaj o lhůtě, ve které se má vlastník jednotky vyjádřit. Neurčí-li stanovy delší lhůtu, platí, že lhůta je 15 dní. Vyjádření vlastníka musí být datováno, podáno písemně a podepsáno. Zákon vyžaduje vlastnoruční podpis, ten lze však podle mého názoru nahradit.

K platnosti hlasování se vyžaduje vyjádření vlastníka jednotky s uvedením dne, měsíce a roku, kdy bylo učiněno, podepsané vlastní rukou na listině obsahující plné znění návrhu rozhodnutí.

Statutární orgán oznámí vlastníkům jednotek v písemné formě výsledek hlasování, a pokud bylo usnesení přijato, oznámí jim i celý obsah přijatého usnesení. Neučiní-li to bez zbytečného odkladu, může oznámení učinit na náklady společenství vlastníků, ten, kdo usnesení navrhl.

Rozhodnutí se přijímá většinou hlasů všech vlastníků jednotek, ledaže stanovy vyžadují vyšší počet hlasů. Mění-li se však všem vlastníkům jednotek velikost podílů na společných částech nebo mění-li se poměr výše příspěvků na správu domu a pozemku jinak než v důsledku změny podílů na společných částech, vyžaduje se souhlas všech vlastníků jednotek.

Z hlasování mimo zasedání shromáždění musí být patrné a následně doložitelné, kdo a jak v té které věci hlasoval. Stanovy mohou určit hlasování formou vyplnění anketního dotazníku, v němž bude více variant – může se stát, že nebude přijata ani jedna z nich. Stanovy také mohou určit, že návrh je nutno formulovat tak, aby na něj byla odpověď pouze ANO či NE.

  • Rozhodnout mimo zasedání shromáždění lze za těchto předpokladů:
    1. svolané shromáždění není způsobilé se usnášet, není přítomna nadpoloviční většina hlasů
    2. ten, kdo je oprávněn shromáždění svolat, musí ostatním vlastníkům navrhnout rozhodnutí o téže záležitosti, které byla na pozvánce
    3. tento návrh musí učinit vůči každému v písemné formě – musí mít důkaz o doručení
    4. tento návrh může učinit do jednoho měsíce ode dne, na který bylo zasedání svoláno
    5. návrh musí obsahovat alespoň návrh usnesení, podklady potřebné pro jeho posouzení nebo údaj, kde jsou uveřejněny, a údaj ú lhůtě, ve které se má vlastník jednotky vyjádřit

Výsledek hlasování se oznamuje v písemné formě.

https://www.sprava-nemovitosti-praha.eu/sprava-nemovitosti-praha

Zanechat Odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *